Transferul fişierelor pe server prin FTP

Ce este protocol?

Pentru ca două calculatoare să poată comunica între ele le trebuie un limbaj comun. Forma și regulile acestui limbaj se numește protocol. Cel mai des folosit protocol pe internet este protocolul HTTP și ca atare, adresele URL sunt adesea de forma:

http://domeniu/fisier

Dar, după cum știți probabil, există și alte tipuri de protocoale:

  • - FTP
  • - MAIL
  • - TELNET
  • - GOPHER
  • - NEWS

Specificând protocolul corespunzător în adresa URL puteți face ca browser-ul dumneavoastră să trimită un e-mail, să transfere un fișier sau să efectueze o conectare telnet.

Atenție!

Există browsere care nu recunosc toate aceste protocoale. Deasemenea unele browsere sunt case-sensitive, așa încât interpretează diferit scrierea protocolului cu majuscule - FTP, față de scrierea cu minuscule ftp.

Protocolul de Transfer al Fișierelor

FTP este acronimul pentru File Transfer Protocol (Protocolul de Transfer al Fișierelor) și este cea mai folosită metodă pentru transferul fișierelor, indiferent de tipul și dimensiunea acestora, de la un calculator la altul, prin intermediul internetului. FTP se folosește atunci când :

    - se transferă (upload) fișierele unui site la un server web
    - se înlocuiește un fișier sau o imagine
    - se încarcă (download) fișiere de pe un alt calculator
    - se permite accesul unei alte persoane pentru a încărca un fișier dintr-un anumit site

Total Commander

Pentru a vă putea conecta la un server FTP aveți nevoie de un program special, numit și client de FTP care să poată lucra cu acest protocol .

Eu personal folosesc Total Commander care deși este shareware se poate folosi fără probleme timp nelimitat. este un program de management al fișierelor atat de pe calculatorul curent cât și de pe un server FTP. Are de asemenea inclus și un meniu de sincronizare a fișierelor, foarte util în cazul în care lucrați din mai multe locuri (de pe mai multe calculatoare) și de asemenea există și varianta care merge direct de pe USB stick (preferata mea).

În continuare o să vă explic cum să setați un cont de ftp în acest program și cum să transferați fișierele pe server. O să exemplific pe versiunea 7.02, deși în privința setarii conectării FTP nu este nimic schimbat la versiunea actuală.

În bara de meniu găsiți următoarele meniuri:



Pentru a seta conexiunea prin FTP puteți da clik pe iconul FTP sau puteți intra în meniul - Net - FTP Connect va apare o fereastra nouă asemănătoare cu cea de mai jos:



În partea dreaptă aveți un buton "New connection" în care puteți seta o conexiune nouă la un server FTP:



- La "Session" puteți scrie orice nume care să specifice cum se va numi conexiunea curentă.
- La "Host name" trebuie să specificați exact adresa de conectare la serverul de FTP și portul (dacă nu este portul standard) de exemplu ftp.far-php.ro:8282
- La "User name" trebuie să specificați numele cu care vă conectați prin FTP la server (îl primiți împreună cu celelalte date de la administratorul serverului după ce vă crează un cont de FTP)
- La "Password" introduceți parola cu care vă conectați la serverul FTP.
- La "Remote Dir" puteți lăsa necompletat. Unele configurații de server au ca prim director numele domeniului, alte configurații de server au direct "root" altele au un director numit "public_html". Oricum ar fi, dupa conectare o să vedeți structura directoarelor din FTP și puteți edita mai tarziu aceste setări ca să faceți conectarea direct în directorul de lucru de pe server.
- La "Local dir" puteți specifica directorul curent de lucru de pe calculatorul local unde aveți fișierele pe care doriți să le salvați pe server.

După setarea tuturor parametrilor apasați pe butonul "OK" si în continuare vă puteți conecta apăsând pe butonul "Connect"

Dacă doriți să aveți un log cu toate acțiunile executate prin FTP și să vedeți eventualele erori care au apărut la conectare mergeți în meniul principal la "Configuration" - "Options" - selectati din fereastra din stânga FTP și în dreapta alegeți locația unde doriți să fie salvat fișierul de log.



Unele servere acceptă modul de transmitere pasiv altele vor un anumit port altele accepta conexiuni multiple pe același cont, toate acestea le aflați de la administratorul serverului de FTP.

Pentru a transfera fișierele de pe calculatorul local pe server trebuie să țineți cont că pe serverele de tip *nix se face diferențierea între literele mici și literele mari, deci la transferul fișierelor trebuie să fiți atenți să nu se schimbe numele fișierului.



Puteți transfera mai multe fișiere odată selectând fișierele respective.