Instrumente de care aveţi nevoie la crearea site-ului

Instrumentele minime de care aveți nevoie pentru a realiza documente HTML sunt, în esență, următoarele: un editor de text, cu ajutorul căruia să scrieţi documentul, un browser, prin intermediul căruia să vizualizaţi aspectul şi conţinutul documentului, un editor grafic cu care să prelucraţi imaginile pe care le veţi introduce în pagină şi o conexiune la Internet.

Editorul

Pentru a scrie documente HTML aveţi la dispoziţie trei posibilităţi:

1. Folosirea unui simplu editor de text.
Cel mai cunoscut şi accesibil este Notepad-ul din Windows.

Atenţie!
Nu este recomandat să folosiţi un procesor de text complex cum este Microsoft Word, chiar dacă acesta poate salva documentele în format HTML (cu extensia .htm), deoarece la salvarea documentelor Word-ul adaugă automat la textul documentului dumneavoastră o mare cantitate de cod conţinând informaţii lipsite de relevanţă care încarcă inutil documentul şi măreşte dimensiunile fişierului.

2.Folosirea unui editor HTML.
Acest tip de editoare dedicate oferă facilităţi în scrierea codului, realizează corectarea documentului din punct de vedere sintactic şi chiar scriu secvenţe de cod pentru anumite elemente pe care doriţi să le inseraţi în document.

3.Folosirea unui editor WYSIWYG (What You See Is What You Get, în traducere liberă "ceea ce vezi la editare este ceea ce obţii la vizualizare").
Un editor de tip WYSIWYG permite alegerea şi formatarea, cu ajutorul mouse-ului, a elementelor pe care doriţi să le includeţi în pagină: tabele, link-uri, formulare, puteţi stabili tipul fonturilor, culorile, aranjarea textului în pagina. Pe măsură ce un anumit element este inserat, editorul scrie în mod automat codul HTML corespunzător, fără ca utilizatorul să fie nevoit să intervină asupra lui. Totuşi, dacă aveţi cunoştinţe de HTML puteţi interveni la nivelul codului în orice manieră doriţi, orice schimbare pe care o faceţi în cod, reflectându-se automat în aspectul paginii.

Printre profesionişti persistă o controversă în privinţa tipurilor de editoare care ar trebui folosite pentru a edita documentele HTML. În esenţă, problema este aceasta: este mai bine să-ţi construieşti paginile folosind HTML "pur", adică scriind totul tu însuţi, sau este de preferat să foloseşti un editor de tipul WYSIWYG? Editoare deosebit de puternice de acest tip: Macromedia Dreamweaver, Microsoft Front Page, Coffe Cup ca să dăm numai câteva exemple, par a înclina definitiv balanţa în favoarea acestui tip de editare. Ele oferă facilitaţi avansate de editare a paginii, inclusiv posibilitatea de a crea pagini dinamice şi de a include script-uri JavaScript sau applet-uri Java. Cu ajutorul lor se pot construi site-uri extrem de complexe.

Există, de asemenea şi editoare de tip "built-in". Acestea sunt cel mai uşor de folosit şi adesea sunt puse la dispoziţie de providerii care oferă şi servicii gratuite de hosting (www.home.ro, www.rhp.ro, etc.).
Editoarele de acest tip oferă un număr (de obicei redus) de template-uri (pagini preformatate), şi doar câteva opţiuni de editare: puteţi adăuga text, modifica tipul fonturilor, culoarea fundalului şi a textului, forma butoanelor de navigare, puteţi include un număr prestabilit de imagini. Din păcate, gradul de control asupra aspectului paginii este foarte redus. Utilizatorul este limitat la câteva opţiuni, iar numărul mic de template-uri puse la dispoziţie face ca pagina să fie lipsita de originalitate.

Aţi putea, atunci, să vă întrebaţi de ce mai este nevoie să învăţaţi HTML dacă există editoare profesionale care scriu codul în locul dumneavoastră. În fond, mulţi dintre web designerii profesionişti le folosesc, deoarece a scrie codul unui site "by hand", cu ajutorul unui simplu editor de text, este o munca titanică şi mare consumatoare de timp.

Răspunsul este simplu: trebuie să cunoaşteţi HTML deoarece oricât de performant ar fi un editor WYSIWYG, mai devreme sau mai târziu vă veţi găsi în situaţia de a interveni la nivelul codului. Cea mai comună situaţie este aceea în care, datorită multiplelor operaţii de editare cum sunt mutarea, copierea, ştergerea elementelor, anumite părţi ale paginii nu vor mai funcţiona corect.
De obicei, intervenţiile necesare asupra codului pentru depanarea sa sunt minime şi uşor de realizat... cu condiţia să ştiţi ce trebuie să faceţi. Cu alte cuvinte, să ştiţi HTML.

În concluzie, oricare ar fi opţiunea dumneavoastră, fie că veţi folosi un editor de HTML de tip text, fie că veţi folosi unul de tip WYSIWYG, pentru a putea construi documente Web corecte şi funcţionale este nevoie să stăpâniţi bine limbajul HTML.

Browserul

Evident, pentru a vizualiza documentele dumneavoastră aveţi nevoie de un browser. Recomandarea noastră este să deţineţi cel puţin două dintre cele mai răspândite browsere, Internet Explorer şi Netscape Navigator, de dorit ar fi chiar cu versiuni diferite ale aceluiaşi browser. Testarea paginilor dumneavoastră sub diferite browsere este o etapă importantă înaintea publicării lor pe Web.

Deşi în anii de început ai Web-ului problema aspectului paginilor în diferite tipuri de browsere era vitală, deoarece erau folosite o mare diversitate de browsere, fiecare tip realizând afişarea paginilor în maniera sa proprie, în prezent această problemă şi-a pierdut din importanţă. Motivul este acela că browserele Internet Explorer au acaparat cea mai mare parte din piaţă, statisticile arătând că Internet Explorer este tipul folosit de 93% dintre utilizatori iar Netscape Navigator de circa 6% dintre ei.

Editorul grafic

Desigur, veţi dori să introduceţi imagini în paginile dumneavoastră. Pentru a putea să prelucraţi imaginile în conformitate cu intenţiile dumneavoastră şi cu rolul lor în pagină aveţi nevoie de un editor grafic.
Numărul editoarelor de acest tip este foarte mare, printre cele mai puternice şi mai cunoscute fiind CorelDraw şi Adobe Photoshop. Puteţi alege însă acel editor cu care sunteţi deja familiarizat, chiar dacă mai puţin performant, mai ales dacă pentru început nu doriţi să faceţi prelucrări foarte complexe ale imaginilor.

Conexiunea la Internet

Spre deosebire de primele trei instrumente, conexiunea la Internet nu este absolut esenţială în etapa de construire a documentului HTML. Aşa cum spuneam, documentele HTML se pot construi şi vizualiza local, pe propriul computer. Cu toate acestea, existenţa unei conexiuni Internet vă va ajuta foarte mult în procesul de învăţare, şi nu numai.
Pe de-o parte deoarece pe Web veţi găsi nenumărate exemple, şi bune şi rele, pe care le puteţi studia. În plus, veţi avea acces la o cantitate uriaşă şi în continuă creştere de resurse, documentaţie şi produse care vă vor ajuta cu siguranţă la construirea paginilor dumneavoastră. Şi, în fine, accesul la Internet este esenţial în etapa de testare a legăturilor cu pagini externe.